Registrace hosta Přihlášení

René Libiš

Smart Home a trendy při regulaci vytápění


S přibývajícími technologiemi rostou i možnosti v oblasti dálkového ovládání domácností. Zatímco před několika lety byly Smart Home systémy jen výsadou osvícených domácností, které si mohly dovolit investovat do automatizace nemalé finanční prostředky, dnes jsou bezdrátové technologie dostupné i pro běžné domácnosti. Dálkové ovládání stínicí techniky, spotřebičů či vytápění přináší komfort, ale také úsporu za energie. Pojďme se zaměřit na to, jaké jsou trendy v oblasti dálkové regulace vytápění.

smart home regulace

Smart Home – ovládejte domácí spotřebiče na dálku

Smart Home je moderní systém ovládání domácnosti, který přináší mimořádný komfort a zvyšuje bezpečnost i úsporu na energiích. Na trhu narazíte na systémy různých výrobců, které umožňují připojení prakticky jakéhokoliv elektrospotřebiče a následný dohled a ovládání na dálku. Do systému inteligentní domácnosti se nejčastěji připojují vypínače, zásuvky, osvětlení, klimatizace, kotle na ohřev vody, tepelná čerpadla, stínicí technika, ale třeba i dveře.

Připojená zařízení můžete řídit odkudkoliv, snadno tak upravíte vnitřní teplotu nebo zkontrolujete, jestli jste nezapomněli zamknout. Některé systémy Smart Home navíc umožňují kromě ovládání přes telefon či tablet i ovládání hlasem. Uživatelé těchto technologií si nejvíce chválí právě možnosti regulace vytápění a ohřevu teplé vody, díky čemuž minimalizují náklady topení.

smart home

Na Smart Home systém se připravte předem

Lze předpokládat, že používání Smart Home systémů bude za několik let naprostým standardem. Pokud pořízení takové technologie v současné době neplánujete, zkuste se na ni připravit do budoucna. Při pořizování nového kotle nebo tepelného čerpadla vybírejte taková zařízení, která jsou pro napojení na dálkové ovládání připravena. Například český dodavatel kotlů a tepelných čerpadel ENBRA dodává kotle i čerpadla s intuitivními regulátory s dotykovým ovládáním, které lze i dodatečně doplnit o WiFi modul a zapojit do moderního systému dálkového dohledu.

Bezdrátová regulace vytápění přináší výraznou úsporu nákladů

Smart Home systémy s regulací vytápění zvyšují komfort, ale především přináší výraznou úsporu nákladů za energie. Většina zařízení umožňuje inteligentní přizpůsobení teplot v místnosti podle zadaného plánu, díky čemuž ušetříte až 30 % nákladů na vytápění.

Teplotu v jednotlivých místnostech můžete navíc upravit na dálku, pokud se například zdržíte v práci, můžete zvýšení tepla odsunout na několik hodin. Nezáleží na tom, používáte-li k vytápění plynové kondenzační kotle či tepelná čerpadla, technologie je přizpůsobena pro všechny typy vytápění i ohřevu vody. Bezdrátová regulace navíc přináší okamžitý přehled využití tepla v domácnosti. Některé aplikace pro Smart Home technologie umožňují i export dat včetně vytvoření grafů, díky čemuž uvidíte, jak moc jste při regulaci tepla byli úsporní.

Nastavení teploty domácnosti

Regulaci vytápění si naplánujte předem

Jednou z výhod inteligentních domácností je možnost vytvoření plánu pro vytápění. V průběhu dne pak nemusíte nic manuálně nastavovat či měnit, teploty v bytě či rodinném domě se v jednotlivých místnostech upraví dle nastavení. V praxi tak může rozložení teplot vypadat následovně:

23:00-06:00

Doba spánku, snížení teploty na 17 °C

06:00-07:30

Probuzení, vstávání, ranní hygiena a snídaně, zvýšení teplota na příjemných 21 °C

07:30-16:00

Odchod do práce, doma nikdo není, možnost snížení teploty na 17 °C

16:00-23:00

Příchod domů, opětovné zvýšení teploty na 21 °C

Bezdrátové termostatické hlavice – ekonomické řešení

Pokud neplánujete investovat do komplexního systému inteligentní domácnosti, do kterého byste kromě regulátorů tepla připojili i další spotřebiče, popřemýšlejte nad pořízením bezdrátové termostatické hlavice. Kromě klasického nastavení teploty otočením umožňují i ovládání přes telefon či tablet s možností nastavení časového plánu. Bezdrátové termostatické hlavice jsou levné, snadno se montují a v případě rozšíření Smart Home technologií umožňují i připojení do celého systému inteligentní domácnosti.

Pokud patříte mezi příznivce moderních technologií, bezdrátové ovládání domácnosti už možná používáte. Pokud patříte spíše ke konzervativní skupině uživatelů, na postupný přechod k Smart Home technologiím se připravujte postupně a pořizujte takové spotřebiče, které budete moci do domácí sítě připojit i s odstupem času.