Registrace hosta Přihlášení

René Libiš

Time management pro superženy! Jak si plánovat čas, abyste byla efektivní doma i v práci

Budík ještě ani nedohrál a vy ho naučeným pohybem odkládáte na později. Takhle to zopakujete každé ráno třikrát. Ve spěchu pak na sebe naházíte první oblečení, co se pomačkané válí opodál a bez snídaně mažete do práce. Ruku na srdce - noční můra nebo vaše denní realita?

 

Zaměstnání, povinnosti doma, děti, manžel, pes, osobní čas, kamarádi. Každá žena má ve svém životě hned několik rolí a podle toho také vypadá seznam povinností, které v dané životní etapě máme. 

Ať už jsme mámy, přítelkyně, manželky, kamarádky, zaměstnankyně nebo třeba ženy v domácnosti, každá z nás má určité množství povinností, které se snaží v životě zvládat. Času je ale pořád stejně. 

Proto vás dnes naučíme, jak si plánovat čas tak, abyste stíhala veškeré povinnosti i osobní čas - a navíc v pohodě a bez stresu

 

Čtěte také:

Desatero rad, jak být šťastný každý den

Pravidlo číslo 1 - Jak si naplánovat čas? Vytvořte si denní rituály

Vybaví se vám při slově rituály rutina? Tedy nudná, nenáviděná činnost, kterou vykonáváme jen z povinnosti? Tak na to rychle zapomeňte! Rituály mohou být zábavné a v našem životě mohou působit jako denní kotvy, na které se budeme těšit.

Proto si vytvořte takové denní rituály, které vás budou těšit, budou vám dávat smysl a vy je budete s radostí vykonávat každý den. Zde jsou příklady rituálů, které vám usnadní to, jak si plánovat čas. 

Pravidlo číslo 2 - Denní plánování aktivit

Samotné denní rituály pro spokojený time management nestačí. Je třeba si také denně plánovat aktivity. 

Jak si plánovat čas? Každé ráno nebo nejlépe ještě večer před spaním si na kus papíru, do sešitu nebo do diáře sepište seznam aktivit, které byste ten den chtěla stihnout. Zde je příklad:

Jak si plánovat čas1

TIPY PRO VÁS:

Jak si plánovat čas co nejlíp? Buďte konkrétní

Odepsat na 5 mailů se vyřizuje lépe než aktivita “odepsat na všechny maily”. Proto buďte konkrétní a činnost vždy specifikujte

Začínejte tím nejtěžším

Práci, do které se vám chce nejméně, splňte hned ráno. Získáte pocit, že nejhorší je za vámi a další úkoly vám budou připadat jako malina. 

Podceňujte, nikoliv přeceňujte svůj čas

Denních aktivit si plánujte vždy méně než kolik jich ve skutečnosti můžete zvládnout. Pokud se naplánujete 5 aktivit a všechny je zvládnete, dostaví se pocit štěstí a dobře odvedené práce. Jestliže si však činností naplánujete 7 a stihnete jich udělat méně, budete mít ze svého dne špatný pocit. 

Pravidlo číslo 3 - Time management 1 minuty

Znáte pravidlo 1 minuty? Je velmi prosté a říká, že aktivity, které nám zaberou 1 minubu bychom neměli odkládat na později, ale udělat je hned. Díky tomu se vám budou povinnosti méně kupit a budete spokojenější. Podívejte se na aktivity, které zvládnete vykonat během 1 minuty: 

  • zavolat k lékaři a objednat se na prohlídku
  • zalít květiny
  • umýt nádobí od snídaně
  • napsat přání k svátku nebo k narozeninám