Registrace hosta Přihlášení

Toxické látky a éčka v potravinách, které nejčastěji ohrožují naše zdraví. Konzumujete je denně?

Čím dál více lidí se zajímá o to, co jí. Po mnoha letech, kdy lidem stačilo, že jídlo, které si dali na talíř, bylo chutné a dobře vypadalo, se mezi námi objevují lidé, kteří upozorňují na fakt, že ne vše, co se dá v obchodě koupit, je pro naše tělo vhodné. Objevují se nové nemoci, jejichž příčinu si často ještě neumíme vysvětlit - jako například autoimunitní choroby typu Crohnova choroba. Přibývá alergií či intolerancí - na lepek (celiakie) či laktózu a další složky potravy, a tak často vyvstává otázka, jaký vliv na tuto skutečnost má to, co jíme. Jaký vliv na naše zdraví mají takzvaná „éčka“ a toxické látky v potravinách?

 

Nejsou éčka jako éčka

Název „éčka“ se vžil pro označení látek začínající písmenem E a pokračující třemi čísly, které se přidávají do potravin, aby vylepšily jejich vlastnosti. Například trvanlivost, barvu, konzistenci atd. Některé z nich jsou přírodního původu a mnoho jich je uměle vyrobených. Některé jsou neškodné, jiné sporné a některé přímo škodlivé. Kterých se tedy nemusíte bát a kterým je lepší se vyhnout?

Neškodné jsou přírodní látky jako třeba chlorofyl či dusík. Typickým příkladem neškodného éčka, i když získaného synteticky, je kyselina askorbová, což je vlastně vitamín C – bývá i součástí výživy pro nejmenší děti a není závadná. Dalším příkladem jsou pektiny získané z jablek či citrusů, které potraviny zahušťují.

 

Naopak zakázaná jsou éčka, u kterých se v minulosti prokázaly škodlivé účinky ať už v laboratořích nebo později a musela být stažena z prodeje. Tyto látky mohou být problematické například při dovozu potravin ze zemí mimo Evropskou unii, kde mohou platit jiná nařízení. Proto všechny potraviny musí projít kontrolou, aby se mohly v rámci EU prodávat.

Čtěte také:

Co odhalí toxikologické vyšetření a jak probíhá

Kyselina karmínová barví jogurty načerveno 

Poměrně velkou skupinu tvoří látky, které jsou sice schválené pro použití v potravinách (nebyly u nich například prokázány karcinogenní účinky a ani jinak většinové společnosti neškodí), ale mohou způsobovat potíže citlivým osobám. A to dětem, alergikům, astmatikům a dalším. Uvádějí se například jako jedna z možných příčin hyperaktivity u dětí.

Je dobré je znát a vysledovat jejich účinek, ať už na sobě či svých dětech, a v případě potíží se jim prostě vyhnout. Mezi takové látky patří například sladidla E951 aspartam a E950 acesulfam K, a dále některá barviva jako například E120 kyselina karmínová (přidává se do výrobků, které mají mít červenou barvu, například některé jahodové jogurty).

toxické látky v potravinách2

Nejspornější éčka

E250 - Dusitan sodný

E250 dusitan sodný patří mezi častá éčka. Pomáhá uchovat masné výrobky dlouho čerstvé a dodává jim charakteristickou červenou barvu, zároveň má ale v kombinaci s jinými látkami rakovinotvorné účinky (tuto vlastnost částečně potlačuje větší množství vitamínu E a C, proto je výrobci do výrobků přidávají), a proto se doporučuje konzumaci masných výrobků velmi omezit. Naprosto nevhodné jsou tyto výrobky pro kojence a malé děti a více ohroženi jsou také kuřáci.

E621 - Glutaman sodný

Znáte E621 glutaman sodný? Je snad nejpoužívanější přidávanou látkou, protože dodávat jídlu chuť - a toi tam, kde jí z původních surovin moc nezbylo. Různé studie potvrzují, že glutaman způsobuje bolesti hlavy nebo astma, a nyní se studuje možná souvislost s Alzheimerovou chorobou vzhledem k jeho negativnímu vlivu na vývoj mozku - nebezpečný je zvláště u dětí.

Co je však nesporné je jeho vliv na nárůst obezity a tím i dalších onemocnění jako je třeba cukrovka – prostě jídla, které nám chutná, sníme více, stejný účinek má i již výše zmíněné sladidlo aspartam.

E220 - Oxid siřičitý

Oxid siřičitý E220 patří mezi éčka, která se používají jako prostředek proti hnědnutí – třeba u sušeného ovoce, které se doporučuje před konzumací umýt, nebo také u vína – je však velmi nevhodný pro astmatiky, a i u běžné populace často způsobuje bolesti hlavy a žaludku. Prokazatelně také snižuje obsah vitamínu A a B1 v potravinách, i když naopak brání ničení vitamínu C v ovoci.

Naopak poměrně bezpečnou skupinou jsou zahušťovadla a želírující látky jako je například agar agar, arabská guma či želatina. Snad jen E422 glycerol způsobuje ve větším množství průjmy.

Jak odhalit toxické látky v potravinách a jak se jim vyhnout?

Dnes již existuje velká řada aplikací na éčka s vyčerpávajícím seznamem toxických látek v potravinách.

  • Základem prevence je číst etikety výrobků, které v obchodech kupujeme. Jen tak zjistíme, zda obsahují nějaká éčka. 
  • Ze začátku to může být únavné až frustrující, pokud se rozhodnete některým látkám vyhnout, možná zjistíte, že v obchodě přestanete zcela kupovat některé skupiny výrobků.
  • Postupně si ale najdete výrobky, které budou odpovídat vašim preferencím. Možná také začnete více vyhledávat výrobky v bio kvalitě.
  • Obecně platí, že nemá smysl se kontrolou potravin stresovat do té míry, kdy budete nešťastní z toho, že musíte jít nakupovat potraviny, protože stres stojí také za vznikem některých nemocí. Pomůže vám také najít si stejně smýšlející přátele.

A na závěr jen jedno upozornění – výrobci jsou si dobře vědomi pověsti éček mezi populací, a tak začali raději některé přidané látky vypisovat slovně místo použití „E“ označení. Tady často jako pomůcka platí – čemu ve složení výrobku nerozumím, tomu je lepší se vyhnout.

Server Error

Server Error

We're sorry! The server encountered an internal error and was unable to complete your request. Please try again later.

error 500